× Para mostrar este contenido, el sistema estГЁ configurado es

arrow House van Erwin Wurm komt naar Nederland dit najaar. Speciaal in het Gouden Eeuw themajaar toont de internationaal befaamde kunstenaar zijn monumentale ‘huis’ exclusief in de Oude Kerk in Delft. Voor het eerst in Nederland – en tegelijk voor het laatst in Europa – kan iedereen daar vanaf 12 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 het absurdistische huis komen bekijken én betreden. Daarna wordt het kunstwerk opgenomen in de West Collection, Philadelphia, PA, VS. Narrow House komt op initiatief van expositieruimte 38CC naar Delft en vormt de eyecatcher van de gelijktijdige manifestatie Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon).

Expositieruimte 38CC haalt Narrow House exclusief naar Delft. Aanleiding is het Gouden Eeuw themajaar en de overzichtstentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft. Erwin Wurm (1954) is groot fan van de schilderijen van Pieter de Hooch en tijdgenoten. Beide kunstenaars zijn meesters van het alledaagse in hun eigen tijd. Alleen Wurm geeft ook kritisch commentaar. Zo maakt hij met zijn geestige, zwaarlijvige autosculpturen (Fat Cars) het verband zichtbaar tussen consumptie, rijkdom en macht. Zijn keuze voor alledaagse onderwerpen en gebruiksvoorwerpen maakte de Oostenrijkse kunstenaar wereldberoemd.

Narrow House

Narrow House is een absurdistische versie van het geboortehuis van Wurm en is exact even lang en hoog (16 meter lang en 7 meter hoog). Om de benauwdheid van zijn opvoeding en de tijd waarin hij is opgegroeid voelbaar te maken, heeft hij het extreem smal gemaakt (138 cm). Niet alleen het huis zelf, maar ook alles wat erin staat. Tot en met de badslippers voor het smalle bad. Narrow House is zo vormgegeven dat je er als bezoeker precies inpast. Dat maakt het betreden van het huis tot een unieke ervaring. Eerder was Narrow House een blikvanger op de Biënnale van Venetië (2011). Deze zomer staat het kunstwerk in de Chapelle du Centre de la Vieille Charité in Marseille te Frankrijk.
Wurm verheugt zich op de tentoonstelling in de Oude Kerk in Delft: “Het is een bijzonder contrast, Narrow House te midden van de imposante architectuur van de Oude Kerk. Ademt de kerk nog helemaal de sfeer van Pieter de Hooch en zijn tijdgenoten, Narrow House herinnert vooral aan de benauwde naoorlogse jaren in Oostenrijk. Het kunstwerk krijgt een plek naast het graf van Johannes Vermeer. “Een grote eer!”, aldus de kunstenaar.

Manifestatie Gewoon bijzonder

Narrow House vormt de eyecatcher van de manifestatie Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon), georganiseerd door expositieruimte 38CC op verschillende locaties in Delft: Museum Paul Tetar van Elven, rond Museum Prinsenhof Delft, bij kunstencentrum Kadmium en in de eigen expositieruimte aan de Papenstraat. Zo’n twintig (inter)nationaal bekende eigentijdse kunstenaars geven hun kijk op belangrijke aspecten van ons dagelijks leven zoals consumeren, leefomgeving, vrijetijdsbesteding, sociaal network en identiteit (de gewone man). Herkenbaar, ontroerend, soms scherp en soms geestig.

Meer informatie: https://www.38cc.nl/

Tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft

De komst van Narrow House naar Delft sluit naadloos aan op de gelijktijdige tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft (11 okt 2019 t/m 16 februari 2020). Het is de eerste overzichtsexpositie ooit in Nederland gewijd aan deze beroemde Delftse meester. Eenmalig worden circa 30 topstukken van De Hooch uit de hele wereld bij elkaar gebracht.

Meer informatie: https://prinsenhof-delft.nl/ontdek-het-museum/tentoonstellingen/pieter-de-hooch

Over Delft & de Gouden Eeuw

In 2019 kleurt Delft ‘goud’ met een jaar lang culturele programmering in het teken van de Delftse Gouden Eeuw in het Delft van nu. ‘Delft & de Gouden Eeuw’ is onderdeel van het landelijke themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’. Het Delftse themajaar is in januari gestart met de tentoonstelling Glorious Delft Blue bij Royal Delft. Hoogtepunten van het jaar zijn de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft en Narrow House.

Meer informatie:

https://www.delft.com/

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/ontdek-nederland/rembrandt-en-de-gouden-eeuw.htm

Horario de cierre »

Cierre de la lГ�nea de tiempo ×
UA-28388632-1