× Pour afficher ce contenu, le systГЁme est configurГ� Г� fr

De ondergrondse uitbreiding van de Koninklijke Grafkelder in de Nieuwe Kerk maakt het noodzakelijk om een archeologisch onderzoek te doen. Na een aantal weken voorbereidende werkzaamheden, is de archeologische opgraving gestart.

Laagje voor laagje
Bij een eerdere verbouwing in de kerk is de vloer al eens opgehoogd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de grafzerken en tegels boven op een laag beton liggen. De grafzerken, tegels en de betonlaag zijn inmiddels verwijderd. Onder de betonlaag zit nog ophoogzand, dit moet eerst verwijderd worden, want daaronder beginnen (waarschijnlijk) de archeologische lagen.

Vondsten
Archeologisch onderzoeksbureau ADC is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. Zij hebben veel ervaring met opgravingen in kerken. De opgraving zal de hele zomer duren. Wat er precies gevonden wordt, is nu nog onbekend, omdat vooronderzoek niet mogelijk was. Het zou goed kunnen dat een deel van de graven al is geruimd en dat het even duurt voordat er een zogenaamde onverstoorde laag wordt bereikt. Menselijke overblijfselen worden er zeker gevonden, waarschijnlijk ook houten kisten, enkele stenen grafkelders en wie weet nog informatie over het oude Delft van voordat de kerk werd gebouwd.

Volg de opgraving
De opgraving kun je bezoeken tijdens de openingstijden van de kerk. Er is een schutting om de opgraving heen gemaakt om de rest van de kerk tegen het stof te beschermen, maar in die wand zitten kijkgaten. Wil je de archeologen aan het werk zien? In de loop van augustus en in september worden naar verwachting de meeste vondsten gedaan.
De komende maanden delen we regelmatig nieuws, foto’s en filmpjes. Hou hiervoor onze website en social media kanalen en die van Erfgoed Delft in de gaten.

Foto’s Erfgoed Delft, fotograaf Marianne Q.

Lees ook:
Deel 1: Uitbreiding grafkelder Nieuwe Kerk Delft

Chronologie »

Fermer la chronologie ×
UA-28388632-1