× Per visualizzare questo contenuto, il sistema ГЁ configurato it

De vloerverwarming in het middenschip van de Nieuwe Kerk gaat straks het klimaat fors veraangenamen. Maar dat doet ook het nieuwe luchtverwarmingssysteem dat op dit moment wordt aangelegd.

Het nieuwe systeem bestaat uit een stelsel van toe- en afvoerkanalen die warme lucht de kerk inblazen en weer afvoeren. Het vorige systeem blies warme lucht via één groot vloerrooster in het transept. “Maar het lukte nooit om de warmte écht de kerk in te krijgen”, vertelt aannemer Fred van der Oest. “Het werd hier in het transept plaatselijk wel warm, maar vervolgens werd de lucht via een ander rooster in de vloer direct weer afgezogen, ze kreeg geen gelegenheid op te stijgen en bereikte het middenschip niet eens. Dit nieuwe systeem blaast straks lucht de ruimte in via roosters in de dikke muren van het transept, waardoor de warme lucht wél in het middenschip en koor komt.”

In een kleine ruimte achter in het transept komen vijf cv-ketels te hangen. Vier op een rijtje tegen de wand, één een stukje verder in een nis. “Dit is echt maatwerk”, zegt Jaco van Wingerden, medewerker bij Klimaatservice Holland bv, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de implementatie van het nieuwe systeem. “We moeten het doen met de ruimte die we hier hebben. Op kantoor hebben ze het zo uit gedacht dat wij het op hier op locatie kunnen maken.”

Beneden in de kelder onder de ruimte staat een grote nieuwe luchtbehandelingskast waar de toe- en afvoerkanalen op uitkomen. Grote, rechthoekige kanalen zijn het, gemaakt van glaswol en polyester. Het systeem zal hoofdzakelijk recirculeren, maar kan ook verse buitenlucht aanvoeren. Die lucht wordt vervolgens gefilterd en verwarmd en daarna de kerk ingeblazen. Via de twee bestaande grote vloerroosters wordt straks de lucht weer afgezogen.

“Het meeste wordt hier ter plaatse gemaakt”, vertelt Jaco. “Het is veel improviseren en passen en meten, maar dat is juist het leuke. We werken ook in de nieuwbouw en de utiliteitsbouw. Dit is heel wat anders natuurlijk, heel uniek en interessant.”

Naar verwachting is het systeem eind april geïnstalleerd.

Cronologia »

Chiudere la timeline ×
UA-28388632-1