× Per visualizzare questo contenuto, il sistema ГЁ configurato it

donderdag 8 september 2016 - In de komende periode staan er weer diverse werkzaamheden in de Nieuwe Kerk op de planning. Veel van deze werkzaamheden betreffen zichtbare veranderingen in de kerk. Een spannende tijd dus! Wat gaat er allemaal gebeuren?

De shop & entree gaan compleet op de schop. De torenhal wordt verbouwd tot ontvangstruimte. Er wordt een extra tochtportaal ingebouwd en er komt een mooie balie aan de zijkant van de torenruimte. Het is de bedoeling dat bezoekers van de kerk straks daar hun entreeticket kopen en vervolgens door de hoofdingang de kerk binnen gaan. Om de ruimte meer sfeer te geven en de grote hoogte te benadrukken wordt er nieuwe verlichting in de toren aangebracht.
De huidige shop wordt vervangen door een nieuwe museumshop, deze komt open in de kerkruimte te staan. Er wordt voor het museale gebruik dus een scheiding aangebracht tussen de ticketverkoop en de souvenirverkoop. Dat moet de doorstroming op drukke dagen bevorderen.

Technische installaties
In de komende periode worden alle technische installaties vervangen. U kunt daarbij denken aan de aanleg van vloer- en luchtverwarming, maar ook het vervangen van alle elektra en de diverse beveiligingsinstallaties. Een groot en zichtbaar onderdeel is het aanbrengen van een compleet nieuwe lichtinstallatie. Een lichtarchitect heeft een ontwerp gemaakt voor de uitlichting van de kerk. De Nieuwe Kerk wordt straks voorzien van vele tientallen led-lampen, die stuk voor stuk regelbaar zijn. Door dit nieuwe lichtplan krijgt de Nieuwe Kerk een bijna kathedrale uitstraling doordat de hoogte en lengte van de kerk veel beter zichtbaar worden. Ook de sfeer zal enorm verbeteren. Nu ervaren veel mensen de kerk op regenachtige dagen als donker, somber en grauw. Doordat de muren voor een groot deel met strijklicht worden aangelicht, zal de kerk straks ook op sombere dagen veel sfeervoller en stijlvoller uitzien. De kroonluchters zullen worden verwijderd. Deze worden na een onderhoudsbeurt opgehangen in de Oude Kerk, zodat ook deze kerk er qua uitstraling erg op vooruit gaat.

Herinrichting middenschip
Naast het aanbrengen van de vloerverwarming zal het middenschip van de Nieuwe Kerk opnieuw worden ingericht. In de laatste maanden zijn alle vaste banken verkocht. Veel gemeenteleden en Delftenaren hebben nu een originele kerkbank van de Nieuwe Kerk thuis staan. De verkoop van deze banken heeft ruim 20.000 euro opgebracht.
Nadat de vloerverwarming is aangebracht zullen er stoelen teruggeplaatst worden. Deze worden zo opgesteld dat er in het midden een gangpad ontstaat, met een mooie zichtlijn richting het grafmonument van Willem van Oranje. Daarnaast levert een stoelenplan natuurlijk veel meer flexibiliteit op, zowel voor kerkelijk als voor zakelijk gebruik.

Nieuwe expositie
In de loop van het eerste kwartaal van 2017 krijgen de Oude & Nieuwe Kerk beiden een nieuwe vaste expositie. In de Nieuwe Kerk zal deze in de kooromgang komen, zo worden alle monumenten in de kooromgang als het ware aan elkaar gesmeed tot één museaal deel. Deze nieuwe exposities laten de bezoekers op verrassende wijze kennismaken met beide kerken, de geschiedenis en de markante personages die er begraven liggen.

Orgel
Het grote Bätz-orgel van de Nieuwe Kerk is sinds februari in restauratie. De eerste resultaten zijn al heel duidelijk zichtbaar. De orgelkas is opnieuw geschilderd en de frontpijpen zijn gepolijst en opnieuw verguld. Ook de diverse beelden op het orgel zijn schoongemaakt, geschilderd en weer in het bladgoud gezet. Qua aanzicht ziet het orgel er weer stralend uit. Het werk is echter nog niet klaar, want het complete binnenwerk wordt nu aangepakt. Dat zijn nog zo’n 3000 orgelpijpen en heel veel onderdelen van de complexe mechaniek…

Welkom!
Naar verwachting zal dit deel van de restauratie halverwege 2017 gereed zijn. In de tussentijd is de Nieuwe Kerk gewoon te bezichtigen. Interessant om een unieke restauratie van dichtbij te zien. Van harte welkom!

Cronologia »

Chiudere la timeline ×
UA-28388632-1