donderdag 1 december 2016 - Na een wat rustiger periode wordt er weer volop verbouwd in de Nieuwe Kerk. Het kathedrale karakter van het gebouw komt steeds beter uit de verf.

Geluid van hamers, zagen en boren klinkt langs de gewelven. Bouwvakkers verwijderen vakkundig het plafond van de souvenirshop. Door de gaten in het dak strooit het fraaie gebrandschilderde raam van Annemiek Punt kleurig licht op de vloer. Dat licht kan over enkele maanden ongehinderd op gewelven, wanden en vloer schijnen, want de nieuwe shop heeft geen afgesloten muren of dak.

In de kerk zelf valt de enorme ruimte op. De banken in het middenschip zijn allemaal verwijderd en medewerkers van aannemer Den Hoed zijn bezig met het ontmantelen van de kroonluchters. Met behulp van een hoogwerker tillen ze de enorme armkandelaars van hun haak. Dat ze echt enorm zijn blijkt als ze op de vloer liggen: zo’n 2 meter lang en ruim 350 kilo per stuk. De onderdelen worden allemaal netjes ingekist en getransporteerd naar een opslag. Straks zullen de kroonluchters in de Oude Kerk een mooie plaats krijgen.

Zonder kroonluchters en banken is het kathedrale karakter van de kerk al duidelijker zichtbaar. Die heldere ruimtelijkheid komt straks als de nieuwe verlichting is geïnstalleerd alleen nog maar beter uit de verf.

Binnenkort gaan de betonzagers aan de slag met het verwijderen van de vloeren van shop en kerk, zodat er ruimte komt voor de vloerverwarming. Houd de site en Facebook in de gaten voor updates!

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1