Voor de restauratie van het hoogkoor en transept is een enorme steiger opgebouwd in de Nieuwe Kerk. Vooraf is eerst een beschermconstructie aangebracht boven het monument van Willem van Oranje. Tijdens de restauratie van het hoogkoor en transept worden de volgende onderdelen uitgevoerd.

MUURWERK
Er worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan het voegwerk, de baksteen en natuursteen. Voegen worden vervangen waar nodig, en scheuren in de stenen worden hersteld.

KAPCONSTRUCTIE
De houten kapconstructie wordt opengemaakt en geïnspecteerd. Bepaalde delen zullen worden vervangen door nieuw materiaal.

DAKEN
De daken worden voorzien van nieuwe dakleien. De hemelwaterafvoer zal worden hersteld.

RAMEN
De gebrandschilderde ramen worden uitgenomen, gerestaureerd en teruggeplaatst. En daarna voorzien van een isolerende en beschermende voorzetbeglazing.

PLAFONDSCHILDERING
Boven het grafmonument van Willem van Oranje is het gewelf van het hoogkoor voorzien van prachtige schilderingen. Deze schilderingen zijn tijdens de vorige restauratie rond 1930, aangebracht door de bekende schilder Jacob Por. De schilderingen worden geconserveerd en waar nodig hersteld. Na de restauratie zullen de schilderingen mooi aangelicht worden en weer in volle glorie zichtbaar zijn.

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1