Het praalgraf van Willem van Oranje is wellicht de grootste publiekstrekker van de Nieuwe Kerk. Het kunstwerk bevat veel boeiende symboliek en getuigt van groot respect voor de ?Vader des Vaderlands?.

Tijdelijk
Na de moordaanslag door Balthasar Gerards, werd Willem van Oranje op 3 augustus 1584 bijgezet in een kelder in de Nieuwe Kerk. Het (tijdelijke) grafmonument bestond eerst alleen nog uit een baldakijn met daaronder een lege doodskist.

Grafkunst
Jaren later, tijdens het Twaalfjarig Bestand, begon de beroemde beeldhouwer Hendrick de Keyser pas aan het huidige praalgraf, dat zou uitgroeien tot zijn meesterwerk. De Keyser stierf echter twee jaar te vroeg, en zijn zoon Pieter maakte het werk af in 1623. Nog steeds geldt het monument als het mooiste voorbeeld van grafkunst uit die tijd.

850 stukken
In 1996 moest het grafmonument ingrijpend worden gerestaureerd. Zouten hadden het marmer aangetast. Bij de restauratie werd het praalgraf uiteen gehaald in 850 stukken. Eén voor één werden de elementen schoongemaakt en weer in elkaar gezet. Hierdoor kan het monument weer jaren mee als publiekstrekker.

 

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1