30 mei 2024

Congres 'Heilige Ruimte'

Wat hebben kerkgebouwen een geseculariseerd dorp of stad vandaag nog te bieden? Rond deze vraag vindt op 30 mei 2024 een inspirerende bijeenkomst plaats op twee van de prachtigste plekken van ons land: de Oude en de Nieuwe Kerk Delft.

Over congres 'Heilige Ruimte'

In een tijd waarin kerkgebouwen gesloten worden, is het nodig om na te denken over de toekomst van heilige gebouwen en betekenisvolle plekken in onze tijd. Samen met Christelijke Hogeschool Ede en VKB Kerkrentmeesters organiseert de Oude & Nieuwe Kerk van Delft een bijzondere inspiratiedag met het congres "Heilige Ruimte". In verschillende bijdragen en belevingsmomenten worden de unieke architectuur en spirituele betekenis van historische kerken verkend en nagedacht over de rol van heilige ruimtes in de hedendaagse samenleving.

Met bijdragen van:

Van 13.30 tot 21.00 uur nemen o.a. Kees van Ekris (Theoloog des Vaderlands), Willem Jan de Hek (predikant en architect), Anique de Kruijff (Hoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters Catharijne Convent), Stefan Paas (Hoogleraar Missiologie), Hanna Rijken (Universitair docent, theoloog en musicus), Jos Wienen (burgemeester te Haarlem) en Heleen Zorgdrager (Hoogleraar Systematische Theologie en Genderstudies) je mee langs deze plekken van betekenis.

Reserveer daarom donderdagmiddag en -avond 30 mei maar alvast in de agenda! Tickets voor de bijeenkomst zijn 39,95 euro.

Sprekerslijst middag (Oude Kerk)

13.30-17.00 uur

Kees van Ekris

Kees van Ekris is theoloog en predikant. Hij is betrokken bij de IZB en is in 2024 Theoloog des Vaderlands.

Wat is de eigen (heilige) stem van het kerkgebouw te midden van de andere (maatschappelijke) stemmen die klinken?

Jos Wienen

Jakob Wienen is sinds 2016 burgemeester van Haarlem. Hij is historicus, theoloog, bestuurder en CDA-politicus.

Hoe kunnen overheid en eigenaar elkaar stimuleren zodat het gebouw stem in de stad en baken in de buurt kan zijn?

Heleen Zorgdrager

Heleen Zorgdrager doceert systematische theologie en genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.

Hoe kan het gebouw ook voor een volgende generatie/andere culturen een heilige plek blijven/worden?

Anique de Kruijf

Anique de Kruijf is afdelingshoofd erfgoed in kerken en kloosters bij Museum Catharijneconvent.

Over het verzorgen en loslaten van de inventaris van het kerkgebouw

Sprekerslijst avond (Nieuwe Kerk)

18.45-21.00 uur

Stefan Paas

Stefan Paas is werkzaam als Professor of Missiology aan de Theologische Universiteit Utrecht. In 2019 was hij Theoloog des Vaderlands.

Staat stil bij kerkgebouwen als identiteitsgevend onderdeel van gemeenschappen.

Hanna Rijken

Hanna Rijken, theoloog en musicus, is Universitair Docent 'Theologie en de kunsten' aan de PThU in Amsterdam. Ook werkt ze als docent aan het Rotterdams Conservatorium.

Laat ons de muzikaliteit van het gebouw beleven.

Willem Jan de Hek

Willem Jan de Hek is sinds november 2019 als predikant verbonden aan de Utrechtse Jacobikerk. Daarnaast is hij werkzaam als architect en houdt zich o.a. bezig met 'sacraliteit in publieke domein'.

Staat stil bij het kerkgebouw in relatie tot heilige taal en beelden

The Bowery

Kort na het succesvolle debuutalbum ‘Broken Jars’ dat in 2018 op vinyl werd uitgebracht, ontving The Bowery een Zilveren Duif Award voor ‘Beste Nieuwe Artiest’. Nu, vijf jaar later, mag The Bowery zichzelf als één van de meest succesvolle christelijke artiesten van Nederland beschouwen. The Bowery is een van onze speciale gasten tijdens het congres!

Programma en tickets

Er is maar beperkt plek, dus schrijf je nu in! Tickets voor de bijeenkomst zijn 39,95 euro.

 

Tussen het middagprogramma (einde 17.00 uur) en begin avondprogramma (vanaf 18.30 uur) zit genoeg ruimte om de horeca van Delft te ontdekken. En tevens met de (nieuwe) contacten van de middag door te praten over de bijeenkomst en zo tijd te hebben voor een goed gesprek. Voor dit heilige moment komt nog een overzicht van een aantal betekenisvolle plekken in de stad waar je je aan voldoende lekkers tegoed kunt doen. Dit avondeten zit dus niet bij de prijs van het ticket inbegrepen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een bericht naar wvandertoorn@onkd.nl.

Dit congres is een gezamenlijk initiatief van:

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.