Bijzettingen van Oranjes

Sinds Willem van Oranje, de stamvader van de familie Van Oranje-Nassau, zijn bijna alle overledenen van het Nederlandse Koninklijk Huis bijgezet in de koninklijke grafkelders van de Nieuwe Kerk.

Minuut tot minuut

Vanaf het overlijden van één van de koninklijke familieleden tot aan de uitvaart wordt een gedetailleerd draaiboek afgewerkt. Daarin staat exact beschreven wat er van minuut tot minuut van alle betrokkenen verwacht wordt.

Bourdon

De koninklijke bijzettingen gaan gepaard met uitgebreide ceremoniële plechtigheden. Een lange rouwstoet trekt onder toeziend oog van militairen, in ceremonieel uniform, door Delft. Duizenden belangstellenden staan langs de route. Tot aan de binnenkomst in de Nieuwe Kerk klinkt het sonore klokgelui van de zware Bourdon van de Oude Kerk.

Laatste afscheid

Op de zogenoemde ijzeren lijst staan zo'n 1100 standaard genodigden die de Nederlandse regering en diverse organisaties tijdens de uitvaart vertegenwoordigen. Daarbij komt dan nog alle familie en andere mensen die een directe relatie hadden met de overledene. Ondanks alle belangstelling gebeurt de bijzetting zelf, na de uitvaartdienst, in besloten kring. Dan dalen de naaste familieleden met de kist af in de kelder. Afgeschermd door een gordijn krijgen zij hier gelegenheid voor een laatste afscheid.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.