Praalgraf Willem van Oranje

Het praalgraf van Willem van Oranje is wellicht de grootste publiekstrekker van de Nieuwe Kerk. Het kunstwerk bevat veel boeiende symboliek en getuigt van groot respect voor de ‘Vader des Vaderlands’.

Tijdelijk

Na de moordaanslag door Balthasar Gerards, werd Willem van Oranje op 3 augustus 1584 bijgezet in een kelder in de Nieuwe Kerk. Het (tijdelijke) grafmonument bestond eerst alleen nog uit een baldakijn met daaronder een lege doodskist.

Grafkunst

Jaren later, tijdens het Twaalfjarig Bestand, begon de beroemde beeldhouwer Hendrick de Keyser pas aan het huidige praalgraf, dat zou uitgroeien tot zijn meesterwerk. De Keyser stierf echter twee jaar te vroeg, en zijn zoon Pieter maakte het werk af in 1623. Nog steeds geldt het monument als het mooiste voorbeeld van grafkunst uit die tijd.

850 stukken

In 1996 moest het grafmonument ingrijpend worden gerestaureerd. Zouten hadden het marmer aangetast. Bij de restauratie werden de onderdelen van het praalgraf uiteen gehaald in 850 stukken. Eén voor één werden de elementen schoongemaakt en weer in elkaar gezet. Hierdoor kan het monument weer jaren mee als publiekstrekker.

Een familieportret bij het grafmonument

Een familiegroep bij het praalgraf van prins Willem I in de Nieuwe Kerk te Delft, Dirck van Delen, 1645

Vanaf de voltooiing in 1621 is het grafmonument voor Willem van Oranje een veel bezochte bezienswaardigheid geweest. Sommigen lieten zich zelfs door een schilder bij het monument vereeuwigen als blijk van verbondenheid met de ‘Vader des Vaderlands’. Zo ook dit gezin, vader, moeder en twee zonen, allen gekleed in ingetogen, deftig zwart.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.