Gerestaureerde gedenksteen Johannes Vermeer onthuld

De gedenksteen van de beroemde Delftse schilder Johannes Vermeer is na een grondige opknapbeurt weer terug in de Oude Kerk van Delft. De directeuren van Oude en Nieuwe Kerk Delft, Vermeer Centrum Delft en Delft Marketing hebben de steen vandaag gezamenlijk onthuld.

Veel extra bezoekers aan Delft door Johannes Vermeer

De beroemde Delftse schilder Johannes Vermeer heeft in het afgelopen jaar vol in de aandacht gestaan. De grote Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum bracht de meeste werken van de kunstenaar ooit bij elkaar en zorgde voor recordaantallen bezoekers. De voetstappen van Vermeer liggen natuurlijk in Delft. Veel bezoekers uit binnen- en buitenland brachten daarom ook Delft een bezoek en liepen op vele plekken waar Vermeer heeft gelopen en geleefd. Zo telde alleen al de Oude Kerk van Delft, waar de laatste rustplaats van Vermeer is te vinden, dit jaar zo’n 250.000 bezoekers.

Noodzakelijke opknapbeurt

De kleine gedenksteen van Vermeer stamt uit 1975 en werd geschonken door de voormalige Stichting Johannes Vermeer Amsterdam, samen met het beeld van het Melkmeisje dat nu naast de Nieuwe Kerk staat. De gedenksteen is te vinden op de plek in de Delftse Oude Kerk waar Vermeer daadwerkelijk werd begraven.

Door optrekkend vocht en invloed van zouten op het gesteente was de gedenksteen in een abominabele toestand geraakt. Afgelopen maanden heeft deze in een bad gelegen om te ontzouten. Hierna is de steen waar mogelijk gerestaureerd en versterkt. Bij terugplaatsing op zijn originele plek in de Oude Kerk is deze in een loden bak geplaatst. Dit om te voorkomen dat hetzelfde probleem zich weer zal voordoen.

In de kerk is ook een tweede gedenksteen te vinden. Deze werd in 2007 door het Sint-Lucasgilde in het noordtransept geplaatst.

Vermeer voor de stad Delft

Delft is natuurlijk de stad van Vermeer, zo vertelt Michiel van der Schaaf, directeur van Delft Marketing. ‘Hij leefde hier en maakte zijn werken in onze stad. Het is het Delftse licht dat je terugvindt in zijn werken. Daarom is deze plek in de Oude Kerk ook van groot belang. Er zijn in Delft vele inspirerende plekken te vinden zoals het straatje van Vermeer en de Hooikade (Gezicht op Delft). In het Vermeer Centrum Delft maak je kennis met de volledige nalatenschap van Johannes Vermeer.

Herman Weyers, directeur van het Vermeer Centrum Delft, vult aan: ‘Het is echt heel mooi dat de gedenksteen nu al is opgeknapt en schoongemaakt. Dat is een uitstekende voorbereiding op zijn 350e sterfdag in 2025. En het is heel goed dat in een gigantisch jaar van Vermeer met 28 werken in het Rijksmuseum ook deze laatste rustplaats van Vermeer aandacht heeft gekregen.’

Meer restauraties nodig

Nyncke Graafland, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk, vertelt: ‘De steen van Vermeer is helaas niet de enige gedenksteen in de kerk die toe was aan restauratie. Meerdere grafstenen, monumenten en epitafen hebben last van vocht en verkeren in slechte staat. De restauratie van de steen van Vermeer is voor ons de start van een proces van jaren. Het proces van de restauratie van de steen van Vermeer heeft ons veel informatie voor de restauratie van de overige stenen gegeven. Over een paar jaar liggen alle stenen er weer zo netjes bij als deze. De eerstvolgende restauratie is gelijk een hele grote: die van het grafmonument van Piet Hein.

Foto's van de technische werkzaamheden

De steen van Vermeer is in een omhulsel van lood geplaatst om problemen in de toekomst te voorkomen.

Voor de restauratie

De staat van de gedenksteen van Johannes Vermeer voordat deze grondig is aangepakt was bijzonder slecht. Je ziet dat het reliëf van de steen was verdwenen en er groot verval was door opgehoopte zouten en schadelijke stoffen.

Bezoek ook de Oude Kerk

De herstelde gedenksteen is te bezichtigen in de Oude Kerk. Je kunt de kerk dagelijks bezoeken (behalve op zondag) van 11:00 – 16:00 uur. 

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.