Woensdag 27 maart

Meezing Matthäus voor mensen met dementie

Stichting Bachkoor Holland en de Stichting Participatie met Dementie (het Participatiekoor) zijn een ambitieuze samenwerking aangegaan: Meezing Matthäus voor mensen met dementie. Op woensdag 27 maart zingen mensen met dementie en 'mantelzangers' mee met dit wereldberoemde werk in de Nieuwe Kerk in Delft. Regulier publiek is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en ook mee te zingen.

Uitzending op 1Vandaag

Op 29 maart heeft 1Vandaag een mooie reportage uitgezonden over de Meezing Matthäus. 

Bachkoor Holland zet zich in om de prachtige muziek van Johann Sebastian Bach voor een breder publiek bereikbaar te maken. Dit doen wij bijvoorbeeld door de livestream van onze concerten toegankelijk te maken voor patiënten en medewerkers van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Het participatieproject sluit naadloos aan bij de wens van Bachkoor Holland om meer impact te maken. Bachkoor Holland gelooft daarnaast in de kracht van samen zingen: het maakt het ‘gelukshormoon’ oxytocine in de hersenen aan en zorgt voor een gevoel van verbinding en samenhorigheid. De indrukwekkende Matthäus Passion werd door Bach geschreven voor samenzang van de kerkgemeente en leent dan ook zich uitstekend om meegezongen te worden. 

De samenwerking met het Participatiekoor rond de Matthäus Passion en de openstelling van het concert in de Nieuwe Kerk voor mensen met dementie, hun verzorgers én regulier publiek vormt een mooie cirkel van samenzijn voor de Paasdagen.

Meezing Matthäus voor mensen met dementie

Tijdens het concert wordt een selectie van hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach, zoals het openingskoor en het slotkoor, en diverse koralen en aria’s, afgewisseld door korte vertellingen als vervanging van de recitatieven waarin het lijdensverhaal ‘vertaald’ wordt naar het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten. Deze concertuitvoering duurt 1,5 uur. 

Ruim 350 zangers, waarvan 1/3e met dementie, zingen mee met deze verkorte versie van de Matthäus Passion. Vier solisten vanuit het Bachkoor Holland zullen de solorollen vervullen in de aria’s die op het programma staan. Koorzangers vanuit Bachkoor Holland vullen de Participatiekoren aan met professioneel stemgeluid in de koordelen. Het Concertgebouw Kamerorkest verzorgt de begeleiding, aangevuld met strijkers uit het Delfts Studenten Gezelschap Krashna Musika. Het Haarlems Jeugdkoor Spaarne dat onder leiding staat van koordirigent Marina Besselink, zingt met 25 zangers van 8 tot 18 jaar delen mee. In de voorbereiding wordt tijdens de repetities ook veel aandacht besteedt aan educatie over dementie. Dirigente Sanne Nieuwenhuijsen, de vaste dirigente van het Participatiekoor, is 27 maart de concertdirigent. Zij is het vertrouwde gezicht voor de zangers van het Participatiekoor. De Nieuwe Kerk Delft opent graag de deuren voor dit maatschappelijk doel.

U bent van harte welkom om mee te zingen op woensdag 27 maart om 16:00 uur. De teksten worden uitgedeeld in de Nieuwe Kerk.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.