Glas-in-loodramen

Een serie prachtige gebrandschilderde glas-in-loodramen maakt de markante uitstraling van de Oude Kerk compleet. Wanneer de zon door deze 'verhalen van glas' naar binnen schijnt, ontstaat er een indrukwekkend schouwspel van licht, lijnen en kleuren.

Aan diggelen

In 1406 kreeg de Oude Kerk voor het eerst een gebrandschilderd raam. In de loop van die eeuw volgden er meer. Door de stadsbrand van 1536 en de Delftse Donderslag in 1654 (een kruitexplosie) gingen helaas alle ramen verloren.

Bijzondere collectie

Pas in de twintigste eeuw kwamen de gebrandschilderde ramen één voor één terug op de plek waar tot dan toe kaal glas had gezeten. In totaal bevat de kerk nu 27 glas-in-loodramen, elk met een eigen verhaal. Deze bijzondere collectie wordt beschouwd als het levenswerk van de vermaarde glazenier Joep Nicolas.

Bijbelverhalen

De ramen in de Oude Kerk zijn zeer kleurrijk; van okergeel tot hemelsblauw, van dieprood tot donkergroen. De meeste vertolken bekende Bijbelverhalen, zoals ‘de gelijkenis van de verloren zoon' of ‘Mozes in het biezen mandje'. Maar er is ook een aantal boeiende gedenkramen te zien, zoals het Bevrijdingsraam en het Wilhelminaraam.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.