Graven en Epitafen

Het meest bekend is de Nieuwe Kerk natuurlijk vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. Binnen de kerkmuren bevindt zich echter ook een aantal epitafen en gedenktekens van (iets) minder bekende Nederlanders die zeker het bekijken waard zijn.

Koninklijk

Naast Willem van Oranje kregen vijf leden van het Koninklijk Huis een eigen monument: Stadhouder Willem V, zijn zoon Willem George Frederik, Willem Alexander Ernest Casimir (zoon van koning Willem II), koning Willem I en zijn oudste dochter Paulina.

Duits monument

Laatstgenoemde werd eerst in Duitsland begraven. Haar grafmonument werd echter vergeten en raakte verwaarloosd. Toen iemand het herontdekte in 1911, liet koningin Wilhelmina (grootmoeder van Beatrix) Paulina snel bijzetten in de Nieuwe Kerk. Het monument - met Duits opschrift - kwam ook mee.

Respectvol

Hugo de Groot, de man die in een boekenkist wist te ontsnappen uit het streng bewaakte slot Loevestein, ligt ook in de Nieuwe Kerk. Vlakbij Prins Maurits, die hem gevangen liet zetten. Het zwart- en witmarmeren praalgraf herinnert respectvol aan deze intelligente rechtsgeleerde.

Nieuwsgierig?

Overigens worden alleen zeer nieuwsgierige mensen geacht het monument te naderen... Het einde van het grafschrift luidt namelijk:

 ‘Ontwijk dit lijkgesteent: De Groot ligt hier begraven, jij die niet gloeit van zucht naar kunde en vrijheidsmin.'

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.