Ramen

Naast de (praal)graven en andere bezienswaardigheden eisen ook de gebrandschilderde ramen van de Nieuwe Kerk jouw aandacht op.

Geschiedenis

Grofweg zijn er twee soorten glas-in-loodramen te ontdekken in de Nieuwe Kerk: ramen met Bijbelse thema's en gedenkramen als het Prins Willem-raam of het Wilhelminaraam. De laatste categorie verwijst naar belangrijke gebeurtenissen of personen uit de Nederlandse geschiedenis.

Nieuwe collectie

Ook in de Middeleeuwen was de Nieuwe Kerk kleurrijk versierd met gebrandschilderde ramen. Na de stadsbrand in 1536 en de Delftse Donderslag (kruitexplosie) in 1654 bleef daar echter niets van over. In de twintigste eeuw kreeg de kerk pas weer een nieuwe collectie, waarvan de meeste zijn gemaakt door Willem Adriaan van Konijnenburg.

Goed kijken

Het nieuwste raam werd in 2006 onthuld en vertolkt het Bijbelverhaal van de opwekking van het dochtertje van Jaïrus. Dit werk van kunstenares Annemiek Punt onderscheidt zich van de rest door felle kleuren en abstracte vormen. Als je daarom de handen van Jezus, het gezicht van het dochtertje en een vlinder wil zien, moet je goed kijken.

Ontdek meer over het interieur in de Nieuwe Kerk

Orgel

In de Nieuwe Kerk is zoveel te zien; iedere plek biedt je weer een ander perspectief op de architectuur en bezienswaardigheden. Kijkend vanaf het praalgraf van Willem van Oranje richting de ingang, wordt het uitzicht echter gedomineerd door slechts een object: het reusachtige pijporgel!

Lees meer

Graven en Epitafen

Het meest bekend is de Nieuwe Kerk natuurlijk vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. Binnen de kerkmuren bevindt zich echter ook een aantal epitafen en gedenktekens van (iets) minder bekende Nederlanders die zeker het bekijken waard zijn.

Lees meer

Ramen

Naast de (praal)graven en andere bezienswaardigheden eisen ook de gebrandschilderde ramen van de Nieuwe Kerk jouw aandacht op.

Lees meer

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.