1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Jong talent

Hugo de Groot was een talentvolle jongen. Toen hij acht jaar was, kon hij al dichten in het Latijn en boeken vertalen uit het Grieks en Latijn. Op zijn elfde studeerde hij aan de universiteit van Leiden. Na zijn opleiding werd hij advocaat in Den Haag. Uiteindelijk schopte hij het tot Pensionaris van Rotterdam - de belangrijkste adviseur van het stadsbestuur.

Levenslang

Na 1610 ontstond een religieus conflict tussen de remonstranten en de contra-remonstranten. Hugo de Groot koos de zijde van de remonstranten, waarop Stadhouder Prins Maurits hem veroordeelde tot een levenslange gevangenisstraf, eerst in Den Haag en later in Slot Loevestein.

Spectaculaire ontsnapping

Van tijd tot tijd brachten bewakers een grote kist boeken heen en weer tussen De Groot en zijn familie in Gorinchem. Op 22 maart 1621 kroop Hugo echter zèlf in de kist... De nietsvermoedende bewakers brachten hem naar buiten, en hij vluchtte naar Parijs. Het werd een beroemd verhaal: vandaag de dag zijn er diverse kisten waarvan wordt gezegd dat Hugo de Groot erin ontsnapte. Eén daarvan staat in het Prinsenhof in Delft.

Gebeurtenissen

1530 – Erfenis van Spaerwoude

1533 – Van Oranje & NK puur toevallig

1555 – Willem van Oranje stadhouder

1577 – Zeetransport gekaapt - Piet Hein

1579 – Dichter Johannes Stalpaert v/d Wiele

1583 – Jurist Hugo de Groot

1584 – Dood Willem van Oranje

Ontdek meer over de Markante Personages

1533 - ✝ 1584

Willem van Oranje

Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…

1772 – ✝ 1843

Koning Willem I

Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

1774 – ✝ 1799

Willem George Frederik

Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

1880 – ✝ 1962

Koningin Wilhelmina

Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

1936 – ✝ 2002

Prins Claus

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Koningin Juliana

1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Prins Bernhard

1911 – ✝ 2004

Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Hugo de Groot

1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.