1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Jong talent

Hugo de Groot was een talentvolle jongen. Toen hij acht jaar was, kon hij al dichten in het Latijn en boeken vertalen uit het Grieks en Latijn. Op zijn elfde studeerde hij aan de universiteit van Leiden. Na zijn opleiding werd hij advocaat in Den Haag. Uiteindelijk schopte hij het tot Pensionaris van Rotterdam - de belangrijkste adviseur van het stadsbestuur.

Levenslang

Na 1610 ontstond een religieus conflict tussen de remonstranten en de contra-remonstranten. Hugo de Groot koos de zijde van de remonstranten, waarop Stadhouder Prins Maurits hem veroordeelde tot een levenslange gevangenisstraf, eerst in Den Haag en later in Slot Loevestein.

Spectaculaire ontsnapping

Van tijd tot tijd brachten bewakers een grote kist boeken heen en weer tussen De Groot en zijn familie in Gorinchem. Op 22 maart 1621 kroop Hugo echter zèlf in de kist... De nietsvermoedende bewakers brachten hem naar buiten, en hij vluchtte naar Parijs. Het werd een beroemd verhaal: vandaag de dag zijn er diverse kisten waarvan wordt gezegd dat Hugo de Groot erin ontsnapte. Eén daarvan staat in het Prinsenhof in Delft.

Gebeurtenissen

1530 – Erfenis van Spaerwoude

1533 – Van Oranje & NK puur toevallig

1555 – Willem van Oranje stadhouder

1577 – Zeetransport gekaapt - Piet Hein

1579 – Dichter Johannes Stalpaert v/d Wiele

1583 – Jurist Hugo de Groot

1584 – Dood Willem van Oranje

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.