1772 – ✝ 1843

Koning Willem I

Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

Macht

Willem I Frederik werd geboren in Huis Ten Bosch in Den Haag, waar tegenwoordig koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen. Toen de Fransen in 1795 oprukten, moest hij en zijn vader vluchten naar Engeland. Willem legde zich er echter niet bij neer en wist toch zijn macht te vergroten op het Europese vasteland.

Houten kroon

Toen het gevaar van Napoleon geweken was, keerde Willem I in 1813 terug om 'soeverein vorst' te worden. Op 16 maart 1815 werd hij gekroond tot eerste Koning der Nederlanden. Voor de inhuldiging werd een houten kroon beschilderd met goud. Klaarblijkelijk was er geen echte gouden kroon beschikbaar.

Koning-koopman

Willem I ging de geschiedenis in als een eigenzinnig vorst, die zich niet veel aantrok van zijn regering. Hij investeerde weliswaar in industrie en infrastructuur, waarbij hij veel uit eigen zak betaalde. Maar hij werd vooral zelf erg rijk, terwijl een groot deel van het volk arm was. Het leverde hem de bijnaam 'koning-koopman' op - lang niet door iedereen positief bedoeld.

Belgische Revolutie

In de Zuidelijke Nederlanden was Willem I niet geliefd onder de Franstaligen en de Katholieke elite. De Belgische Revolutie brak uit, en in 1839 moest Willem de afhankelijkheid van de Belgische staat erkennen. Daarop nam hij in 1840 afstand van de troon en ging voortaan door het leven als graaf van Nassau. Willem stierf op 71-jarige leeftijd en werd bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk in Delft.

Gebeurtenissen

1772 – De eigenzinnige Koning Willem I

1774 – Legeraanvoerder W.G.F. van Oranje Nassau

1813 – De Nederlandse monarchie is officieel

1822 – Deel twee koninklijke grafkelders

Ontdek meer over de Markante Personages

1533 - ✝ 1584

Willem van Oranje

Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…

1772 – ✝ 1843

Koning Willem I

Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

1774 – ✝ 1799

Willem George Frederik

Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

1880 – ✝ 1962

Koningin Wilhelmina

Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

1936 – ✝ 2002

Prins Claus

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Koningin Juliana

1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Prins Bernhard

1911 – ✝ 2004

Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Hugo de Groot

1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.