1880 – ✝ 1962

Koningin Wilhelmina

Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

Te jong

Wilhelmina Helena Pauline Maria werd geboren op Paleis Noordeinde in Den Haag. Als enig overgebleven kind van koning Willem III was zij de troonopvolgster. Ze was echter pas tien jaar oud toen de koning overleed. Totdat ze achttien jaar was, nam haar moeder Emma de taken waar als regentes.

Feeststemming

Dankzij tussenkomst van haar moeder ontmoette ze ene Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin. Deze Hendrik werd uiteindelijk haar echtgenoot. Lange tijd kregen ze geen kinderen, waardoor men vreesde dat een Duits familielid de troonopvolger zou worden... Op 30 april 1909 werd echter prinses Juliana geboren; het volk was in feeststemming.

Rijtjeshuis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog – ze was inmiddels al vijftig jaar koningin - moest de koninklijke familie vluchten voor de Duitsers. Vanuit Engeland sprak Wilhelmina het Nederlandse volk moed in, via Radio Oranje. Eenmaal terug in Nederland woonde ze uit solidariteit met de bevolking een tijdje in een rijtjeshuis in Den Haag.

Witte begrafenis

In 1948 deed Wilhelmina afstand van de troon. Dochter Juliana werd vorstin; zelf trok ze zich terug op Paleis Het Loo. Ze stierf toen ze 82 jaar oud was, en kreeg op eigen verzoek een volledig witte begrafenis in de Nieuwe Kerk. In de loop der jaren zijn over haar verschillende boeken verschenen. Zelf schreef Wilhelmina in 1959 de autobiografie ‘Eenzaam maar niet alleen'.

Gebeurtenissen

1880 – Koningin Wilhelmina regeerde 58 jaar

1909 – Geboorte Koningin Juliana

1911 – Grafmonument Prinses Paulina van Oranje-Nassau

1911 – Prins Bernhard

1921 – Kroonluchters OK werden verkocht

1926 – Prins Claus

1938 – De laatste steen

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.