1911 – ✝ 2004

Prins Bernhard

Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Stagiair

Na zijn schooltijd werkte hij als stagiair bij een chemiebedrijf. Niet lang daarna leerde hij de Nederlandse kroonprinses Juliana kennen. Ze verloofden zich op 8 september 1936 en trouwden op 7 januari 1937. Naast zijn reeds verworven militaire eretitels kreeg Bernhard de naam ‘Prins der Nederlanden'.

Witte anjer

Sinds zijn studententijd had Bernhard de gewoonte een witte anjer op zijn jasje te dragen bij publieke gelegenheden. Dit gaf aanleiding tot Anjerdag, op zijn verjaardag in 1940. Veel Nederlanders droegen toen een anjer als openlijk blijk van onvrede over de Duitse bezetting.

Smeergeld

Halverwege de jaren zeventig werd Prins Bernhard verdacht van betrokkenheid bij een smeergeldaffaire. Naar aanleiding van het onderzoek hiernaar legde hij zijn functie als inspecteur-generaal der Krijgsmacht neer.

Missing man

Rond het jaar 2000 kreeg Prins Bernhard te kampen met ziekte. Eind 2004 verslechterde zijn toestand, en hij overleed. Tien dagen later werd Prins Bernhard bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk. Als eerbetoon vloog de Koninklijke Luchtmacht voorafgaand aan de ceremonie over met drie F16's en een Spitfire, in een zogenoemde missing man-formatie. Op zijn kist lag een witte anjer.

Gebeurtenissen

1880 – Koningin Wilhelmina regeerde 58 jaar

1909 – Geboorte Koningin Juliana

1911 – Prins Bernhard

1926 – Prins Claus

2002 – Bijzetting Prins Claus

2004 – Bijzetting Koningin Juliana

Ontdek meer over de Markante Personages

1533 - ✝ 1584

Willem van Oranje

Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…

1772 – ✝ 1843

Koning Willem I

Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

1774 – ✝ 1799

Willem George Frederik

Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

1880 – ✝ 1962

Koningin Wilhelmina

Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

1936 – ✝ 2002

Prins Claus

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Koningin Juliana

1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Prins Bernhard

1911 – ✝ 2004

Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Hugo de Groot

1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.