1774 – ✝ 1799

Willem George Frederik

Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

Schouderwond

Willem George Frederik - bijnaam: Fritz - genoot een militaire opleiding en begon in 1792 als luitenant-generaal van de cavalerie en grootmeester van de artillerie. Hij trok ten strijde tegen Frankrijk, dat de Nederlanden bedreigde, en stond meestal zelf vooraan. In september 1793 werd hij tijdens een slag bij het Vlaamse Wervik in zijn schouder geschoten. Van de wond is hij nooit helemaal genezen.

Grote liefde

In 1795 vluchtte het gezin Oranje-Nassau voor Napoleon naar Engeland. Daar liep Frederik zijn grote liefde tegen het lijf: prinses Mary, dochter van koning George III. Laatstgenoemde vond echter dat haar zussen eerst moesten trouwen. Uiteindelijk trouwde Mary met iemand anders.

Fatale nacht

Zijn laatste jaren diende Frederik in het Oostenrijkse leger. Nog steeds niet helemaal hersteld van zijn schouderwond bezocht hij de zieke soldaten in Italië. Frederik kreeg hevige koorts en stierf in de nacht van 5 op 6 januari 1799 in de armen van zijn adjudant - op 24-jarige leeftijd. Hij werd begraven in het Italiaanse Padua, maar in 1896 op verzoek van koningin Emma bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk, Delft. Het grafmonument van de Italiaanse beeldhouwer Antonio Canova kwam ook mee en hangt nu achter het praalgraf van zijn oudste broer, Willem I.

Gebeurtenissen

1774 – Legeraanvoerder W.G.F. van Oranje Nassau

Ontdek meer over de Markante Personages

1533 - ✝ 1584

Willem van Oranje

Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…

1772 – ✝ 1843

Koning Willem I

Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

1774 – ✝ 1799

Willem George Frederik

Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

1880 – ✝ 1962

Koningin Wilhelmina

Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

1936 – ✝ 2002

Prins Claus

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Koningin Juliana

1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Prins Bernhard

1911 – ✝ 2004

Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Hugo de Groot

1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.