Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. De Groots invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Jong talent

Hugo de Groot was een talentvolle jongen. Toen hij acht jaar was, kon hij al dichten in het Latijn en boeken vertalen uit het Grieks en Latijn. Op zijn elfde studeerde hij aan de universiteit van Leiden. Na zijn opleiding werd Hugo de Groot advocaat in Den Haag. Uiteindelijk schopte hij het tot Pensionaris van Rotterdam - de belangrijkste adviseur van het stadsbestuur.

Levenslang

Na 1610 ontstond een religieus conflict tussen de remonstranten en de contra-remonstranten. Hugo de Groot koos de zijde van remonstranten, waarop Stadhouder Prins Maurits hem veroordeelde tot een levenslange gevangenisstraf, eerst in Den Haag en later in Slot Loevestein.

Spectaculaire ontsnapping

Van tijd tot tijd brachten bewakers een grote kist boeken heen en weer tussen De Groot en familie in Gorinchem. Op 22 maart 1621 kroop Hugo echter zèlf in de kist... De nietsvermoedende bewakers brachten hem naar buiten, en De Groot vluchtte naar Parijs. Het werd een beroemd verhaal: vandaag de dag zijn er diverse kisten waarvan wordt gezegd dat Hugo de Groot erin ontsnapte. Eén daarvan staat in het Prinsenhof in Delft.

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1