1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Volksvreugde

De geboorte van Juliana der Nederlanden kwam ‘als een geschenk uit de hemel'. Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik hadden na jaren nog geen kinderen. Bij hun overlijden zou een Duits familielid Wilhelmina misschien moeten opvolgen... Groot was echter de volksvreugde toen op 30 april 1909 een gezond prinsesje ter wereld kwam. Haar volledige naam luidde Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina.

Populair

Juliana trouwde in 1937 met Bernhard van Lippe-Biesterfeld en besteeg in 1948 de troon. In tegenstelling tot haar moeder stond koningin Juliana dicht bij het volk. Nuchterheid en een zekere informele houding typeerden haar publieke optreden. Juist dat maakte haar populair. Je zag haar meer dan eens al fietsend in eenvoudige kleding - gekscherend de ‘fietsende monarchie' genoemd.

Klokgelui

Het koningschap van Juliana kende ook verschillende tegenslagen. Tijdens een beruchte smeergeldaffaire van haar echtgenoot overwoog zij zelfs vervroegd af te treden. Uiteindelijk deed ze dat in 1980. Daarna kwam haar leven weer in rustiger vaarwater terecht. Juliana stierf op 94-jarige leeftijd, in het bijzijn van haar familie. Onder klokgelui van de Bourdon van de Oude Kerk werd haar kist de Nieuwe Kerk in gedragen. Na een plechtige ceremonie werd deze bijgezet in de koninklijke grafkelder.

Gebeurtenissen

1880 – Koningin Wilhelmina regeerde 58 jaar

1909 – Geboorte Koningin Juliana

1911 – Grafmonument Prinses Paulina van Oranje-Nassau

1911 – Prins Bernhard

1921 – Kroonluchters OK werden verkocht

1926 – Prins Claus

1938 – De laatste steen

Ontdek meer over de Markante Personages

1533 - ✝ 1584

Willem van Oranje

Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…

1772 – ✝ 1843

Koning Willem I

Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

1774 – ✝ 1799

Willem George Frederik

Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

1880 – ✝ 1962

Koningin Wilhelmina

Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

1936 – ✝ 2002

Prins Claus

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Koningin Juliana

1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Prins Bernhard

1911 – ✝ 2004

Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Hugo de Groot

1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.