1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Volksvreugde

De geboorte van Juliana der Nederlanden kwam ‘als een geschenk uit de hemel'. Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik hadden na jaren nog geen kinderen. Bij hun overlijden zou een Duits familielid Wilhelmina misschien moeten opvolgen... Groot was echter de volksvreugde toen op 30 april 1909 een gezond prinsesje ter wereld kwam. Haar volledige naam luidde Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina.

Populair

Juliana trouwde in 1937 met Bernhard van Lippe-Biesterfeld en besteeg in 1948 de troon. In tegenstelling tot haar moeder stond koningin Juliana dicht bij het volk. Nuchterheid en een zekere informele houding typeerden haar publieke optreden. Juist dat maakte haar populair. Je zag haar meer dan eens al fietsend in eenvoudige kleding - gekscherend de ‘fietsende monarchie' genoemd.

Klokgelui

Het koningschap van Juliana kende ook verschillende tegenslagen. Tijdens een beruchte smeergeldaffaire van haar echtgenoot overwoog zij zelfs vervroegd af te treden. Uiteindelijk deed ze dat in 1980. Daarna kwam haar leven weer in rustiger vaarwater terecht. Juliana stierf op 94-jarige leeftijd, in het bijzijn van haar familie. Onder klokgelui van de Bourdon van de Oude Kerk werd haar kist de Nieuwe Kerk in gedragen. Na een plechtige ceremonie werd deze bijgezet in de koninklijke grafkelder.

Gebeurtenissen

1880 – Koningin Wilhelmina regeerde 58 jaar

1909 – Geboorte Koningin Juliana

1911 – Grafmonument Prinses Paulina van Oranje-Nassau

1911 – Prins Bernhard

1921 – Kroonluchters OK werden verkocht

1926 – Prins Claus

1938 – De laatste steen

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.