Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

Te jong
Wilhelmina Helena Pauline Maria werd geboren op Paleis Noordeinde in Den Haag. Als enig overgebleven kind van koning Willem III was zij de troonopvolgster. Wilhelmina was echter pas tien jaar oud toen de koning overleed. Totdat zij achttien jaar was, nam haar moeder Emma haar taak waar als regentes.

Feeststemming
Dankzij tussenkomst van haar moeder ontmoette Wilhelmina ene Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin. Deze Hendrik werd uiteindelijk haar echtgenoot. Lange tijd kregen ze geen kinderen, waardoor men vreesde dat een Duits familielid de troonopvolger zou worden... Op 30 april 1909 werd echter prinses Juliana geboren; het volk was in feeststemming.

Rijtjeshuis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog - Wilhelmina was inmiddels al vijftig jaar koningin - moest de koninklijke familie vluchten voor de Duitsers. Vanuit Engeland sprak Wilhelmina het Nederlandse volk moed in, via Radio Oranje. Eenmaal terug in Nederland woonde Wilhelmina uit solidariteit met de bevolking een tijdje in een rijtjeshuis in Den Haag.

Witte begrafenis
In 1948 deed Wilhelmina afstand van de troon. Dochter Juliana werd vorstin; zelf trok ze zich terug op Paleis Het Loo. Wilhelmina stierf toen ze 82 jaar oud was, en kreeg op eigen verzoek een volledig witte begrafenis in de Nieuwe Kerk. In de loop der jaren zijn over haar verschillende boeken verschenen. Zelf schreef Wilhelmina in 1959 de autobiografie ‘Eenzaam maar niet alleen'.

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1