Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana, en de vader van Prinses Beatrix. Bernhard van Lippe-Biesterfeld werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Stagiair

Na zijn schooltijd werkte hij als stagiair bij een chemiebedrijf. Niet lang daarna leerde hij de Nederlandse kroonprinses Juliana kennen. De twee verloofden zich op 8 september 1936 en trouwden op 7 januari 1937. Naast zijn reeds verworven militaire eretitels kreeg Bernhard de naam ‘Prins der Nederlanden'.

Witte anjer

Sinds zijn studententijd had Bernhard de gewoonte een witte anjer op zijn jasje te dragen bij publieke gelegenheden. Dit gaf de aanleiding tot Anjerdag, op zijn verjaardag in 1940. Veel Nederlanders droegen toen een anjer bij wijze van openlijk blijk van onvrede over de Duitse bezetting.

Smeergeld

Halverwege de jaren zeventig werd Prins Bernhard verdacht van betrokkenheid bij een smeergeldaffaire. Naar aanleiding van het onderzoek hiernaar legde hij zijn functie als inspecteur-generaal der Krijgsmacht neer.

Missing man

Rond het jaar 2000 kreeg Prins Bernhard te kampen met ziekte. Eind 2004 verslechterde zijn toestand, en hij overleed. Tien dagen later werd Prins Bernhard bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk. Als eerbetoon vloog de Koninklijke Luchtmacht voorafgaand aan de ceremonie over met drie F16's en een Spitfire, in een zogenoemde missing man-formatie. Op Bernhards kist lag een witte anjer.

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1