1936 – ✝ 2002

Prins Claus

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Krijgsgevangen

Prins Claus groeide op in Afrika, waar zijn vader werkte. Net voor de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Duitsland, waar hij werd opgeroepen voor militaire dienst. In mei 1945 namen de Amerikanen hem echter krijgsgevangen.

Tweede Kamer

Op een oudejaarsfeestje ontmoette Prins Claus voor het eerst de Nederlandse kroonprinses Beatrix. Een paar jaar later merkte de pers hun interesse voor elkaar op, en in 1965 voelde het stel zich genoodzaakt versneld hun verloving bekend te maken. Dat kon echter pas nadat een journalist op verzoek van de regering had aangetoond dat op Prins Claus' gedrag in de Tweede Wereldoorlog niets aan te merken was.

Accentloos

Op 10 december kreeg Von Amsberg de Nederlandse nationaliteit. Zijn naam werd ‘vernederlandst' naar: ‘Claus George Willem Otto Frederik Geert van Amsberg'. Door in zeer korte tijd accentloos Nederlands te leren en zich openhartig op te stellen, wist Prins Claus de harten van de meeste Nederlanders voor zich te winnen.

Longontsteking

Prins Claus ontpopte zich als een integere en ondernemende man, met hart voor ontwikkelingswerk. De laatste jaren van zijn leven kwakkelde hij echter met zijn gezondheid. Uiteindelijk bezweek hij aan de gevolgen van Parkinson en een longontsteking. Prins Claus werd onder grote belangstelling bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk.

Gebeurtenissen

1880 – Koningin Wilhelmina regeerde 58 jaar

1909 – Geboorte Koningin Juliana

1911 – Prins Bernhard

1926 – Prins Claus

Ontdek meer over de Markante Personages

1533 - ✝ 1584

Willem van Oranje

Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…

1772 – ✝ 1843

Koning Willem I

Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

1774 – ✝ 1799

Willem George Frederik

Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

1880 – ✝ 1962

Koningin Wilhelmina

Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

1936 – ✝ 2002

Prins Claus

Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Koningin Juliana

1909 – ✝ 2004

Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.

Prins Bernhard

1911 – ✝ 2004

Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.

Hugo de Groot

1583 – ✝ 1645

Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.