1632 – ✝ 1723

Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek staat vooral bekend als de man die de microscoop verbeterde. Hij deed echter ook diverse vooruitstrevende wetenschappelijke ontdekkingen. Nog steeds wordt deze pionier gerespecteerd om zijn bijzondere verdiensten als uitvinder en onderzoeker.

Microscoop

Antoni van Leeuwenhoek werd geboren in een doorsnee gezin. Ze woonden op de hoek naast de Leeuwenpoort in Delft - vandaar zijn achternaam. Van jongs af was Van Leeuwenhoek geboeid door de ‘onsigtbare geschapene waarheden'. Om die te onderzoeken, maakte hij een microscoop die veel sterker kon vergroten dan andere uit zijn tijd.

Zaadcellen

Van Leeuwenhoek kreeg geen wetenschappelijke opleiding. Hij wilde slechts de waarheid, die volgens eigen zeggen door de Schepper in de schepping was gelegd, boven tafel krijgen. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld rode bloedcellen, zaadcellen en het streeppatroon op spiervezels. Ook was hij waarschijnlijk de eerste die bacteriën waarnam.

Respect

Van Leeuwenhoek stuurde zijn bevindingen naar de Royal Society in Londen, een genootschap van vooraanstaande wetenschappers. Zo werd hij breder bekend. Hij stierf op 91-jarig leeftijd - uitzonderlijk oud voor die tijd. ‘Hier ligt de grijze wetenschap in Leeuwenhoek begraven', luidt de laatste zin van het grafschrift van dichter Huibert Poot. Een duidelijk teken van het respect dat de mensen toen al voor hem hadden.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.