1577 – ✝1629

Piet Hein

‘Piet Hein, zijn naam is klein, zijn daden benne groot, zijn daden benne groot, hij heeft gewonnen de Zilveren Vloot …’’ De triomfantelijke tekst van het beroemde lied over Piet Hein. In 1628 kaapte hij een zeer waardevol zeetransport van de Spaanse overheerser, waardoor hij een van de bekendste zeehelden van Nederland werd.

Twaalf miljoen

Piet Pieterszoon Heyn was een geboren zeevaarder. In opdracht van de West-Indische Compagnie (WIC) behaalde hij diverse overwinningen, onder andere op de Spanjaarden. Zijn meest bekende daad was de kaping van de zilvervloot in de baai van Matanzas, bij Cuba. Na een relatief eenvoudige overwinning maakte Piet Hein en zijn bemanning in september 1628 een lading buit ter waarde van ongeveer twaalf miljoen gulden. Naar schatting zou dit tegenwoordig variëren van honderd miljoen tot honderd miljard euro… In ieder geval zou de oorlog tegen Spanje ermee gefinancierd kunnen worden gedurende een heel jaar.

Geen erkenning

Zelf was Piet Hein niet erg onder de indruk. Terwijl mensen in Leiden zijn naam bezongen, klaagde hij bij de burgemeester over het feit dat ‘het volk nu razend is, omdat ik zo'n grote schat mee naar huis breng, waar ik weinig voor heb gedaan’, terwijl hij na ‘veel grotere daden’ nooit erkenning ontving.

Dood

Aan de heldendaden van Piet Hein kwam op 17 juni 1629 abrupt een einde, tijdens een gevecht met twee vijandige kaperschepen. Hij werd geraakt door een zware kogel en was op slag dood. Zo stierf Piet Hein in het harnas. Hij werd begraven in de Oude Kerk, waar later een fraai marmeren praalgraf werd geplaatst.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.